Logo DB Mobil
search
side-menu
servicii de calitate

Stilul scandinav. Funcţionalitate și modernism estetic

09 Martie 2016

Scandinavia este un tărâm aparte, format astăzi din Norvegia, Suedia și Danemarca. Design-ul care poartă numele acestei regiuni este descris ca fiind minimalist, cu linii simple și un pronunțat caracter funcțional. Stilul folosește o economie de mijloace de expresie: doar ceea ce este util este folosit. Viața în condițiile vitrege ale Nordului cerea ca obiectele să fie în primul rând funcționale, iar acest principiu a stat încă de la început la baza acestui stil.

Stilul scandinav. Funcţionalitate și modernism estetic

Termenul de „design scandinav” s-a născut odată cu expoziția nord-americană desfășurată timp de trei ani (1954-1957), sub acest nume. Promovând ”Scandinavian Way of Living”, aceasta expunea lucrările a diverși designeri, construind semnificația termenului consacrat astăzi: forme simple, curate, de o frumusețe elementară, inspirate de natură și climatul nordic, accesibile tuturor, cu un accent pus pe bucuria traiului cotidian și a mediului familial.

 masaveiozascaun negru

 

Fie că e vorba de mobilă de bucătărie, de mese și scaune, de mobilier de dormitor, de canapele clasice sau modulare, stilul scandinav glorifică simplitatea liniei de design, funcționalitatea și raportarea directă la oameni. Confortul și atmosfera luminoasă, caldă, alături de materiale preluate direct din natură – lemnul în special – iată elementele care contribuie la succesul planetar al acestui design. De la mobila de living care amintește de căldura căminului tradițional, la masa de sufragerie colorată, cu accente futuriste. De la pattern-urile florale sau geometrice ale mesei de cafea, la dulapuri de dormitor din lemn cu textură naturală, putem observa un melanj între nou și vechi, între natural și modern. Creativitatea designerilor de mobilier integrează și materiale noi, precum plasticul și aluminiul, apropiindu-se ca viziune artistică de mișcarea Pop Art. Unul din celebrii designeri danezi ai anilor ”60, Verner Panton, a creat produse de mobilă la comandă, care au devenit obiecte iconice, fiind prezente în numeroase filme și sesiuni foto ce reproduceau o atmosferă futuristă.

dormitor

Mobila de living, dormitoarele sau dressing-urile la comandă, nu sunt apanajul marilor retaileri cu sediul în Scandinavia. Stilul nordic este o disciplină, o practică de design care se învață și se poate integra în multe soluții custom made. Mobilierul ce poartă această semnatură nu își propune să umple un spațiu predefinit, ci îl construiește, delimitând diverse zone de confort. Acasă sau la birou, principiile funcționaliste ale stilului scandinav ne pot ajuta să ne configurăm un spațiu propriu, unic, bazat pe modularitate și accesibilitate. Este o lecție de lifestyle și de cultură contemporană, împotriva accentelor balcanice, greoaie, care au încă un cuvânt greu de spus în interioarele din România.

Galerie foto

  • mobila de living
  • mese si scaune
  • scaun negru
  • masa
  • dormitor
  • scaun alb
  • veioza

UniCredit

Credit online

Credit

Vrei sa cumperi mai ieftin?

Devino membru DB Discount!

Discount

Esti clientul nostru?

Intra in concurs!

Premii